Ik ben Tess Boekhoud, ik ben 17 jaar oud.

Met mijn ouders en broer Daan en zus Isa woon ik in Barendrecht.

Dit schooljaar ben ik gestart met de MBO-opleiding ‘brood en banket’ op Zadkine. Op het VMBO maakt ik kennis met het vak horeca en bakkerij. Ik vind het interessant om voeding en sport te combineren.

‘Ik ben dan misschien wel gehandicapt, ik voel het niet zo …’

Leven met Spina Bifida en zitten in een rolstoel betekent voor mij dat ik altijd op zoek ben naar mogelijkheden. Hoe kan ik zo zelfstandig mogelijk de dingen doen? Toen ik nog heel klein was, 18 maanden, kreeg ik mijn eerste rolstoeltje en leerde ik al snel rond te rijden. Daardoor kon ik buitenspelen met andere kinderen, mee naar de speeltuin in de buurt, hutten bouwen in de tuin, zonder al te veel hulp. Dat vind ik heel fijn.

Tijdens het sporten voel ik me super goed, het geeft een groot gevoel van vrijheid. Toen ik 4 was ben ik begonnen met skiën, in een kleine zitski die we huurden in Oostenrijk. Naast skiën, waar ik nu alle tijd en energie in steek, heb ik ook veel andere sporten beoefend. Wekelijkse zwemlessen, zodat ik alle zwemdiploma’s heb en met gemak alleen kan zwemmen. Ook tennis heb ik een tijdje gedaan, dat was heel leuk en goed voor mijn conditie. Op m’n 9e ben ik begonnen met rolstoelbasketbal, iedere vrijdagavond hebben we training bij ISR in Ridderkerk. Wanneer ik in Nederland ben, kun je mij op vrijdagavond dus vinden bij de basketbal.

Mijn echte passie is natuurlijk skiën en wel wedstrijdskiën! Dat betekent voor mij dat ik school en topsport moet combineren, dat vraagt veel inzet en discipline, want ik ben veel weg van school. De topsportstatus die ik van NOC*NSF heb maakt gelukkig veel mogelijk. Door zoveel weg te zijn voor trainingen en wedstrijden merk ik dat ik steeds zelfstandiger word. Met steun van mijn familie en van school lukt het allemaal goed. Het skiseizoen start al in augustus en ik ben ongeveer 15 weken per seizoen op de skipistes van de Alpen te vinden. Samen met andere atleten van het Talententeam NSkiV. In mijn leven als student en topsporter heb ik ontzettend veel plezier.